Waverly Residence

Waverly Residence

Architect
MU Architecture
Location
Montreal, Canada
Project Year
2015
Category
Private Houses
Julien Perron-Gagné

Waverly Residence

MU Architecture as Architects

Waverly Residence, located just south of Jean-Talon Street in Alexandra-Marconi district is the result of the idea of creating a very modern living place for wealthy clients in this up and coming neighborhood. Alexandra-Marconi is a landlocked district between the Canadian Pacific Railway in the west, The Little Italy to the east, south of Beaubien Street and Jean-Talon Street to the north; A mysterious district that has in recent years, experienced a notorious gentrification.


The project started with a duplex, almost all of the existing structure was entirely rebuilt. A dozen feet on two floors were added to the rear of the old building. Moreover, excavating the basement, the residence finally went from 1500 to 3000sq.ft. On the same lot, facing south-west, a large courtyard was added to enjoy the sun.


Once the threshold is crossed, the lobby extends across the entire width of the building. Ahead, a wall filled with full height doors. These give access to a deep enough storage for strollers or sports equipment to the left and to the right to a locker room. On both ends, a corridor leaves a choice to go left or right to access the rest of the residence. These arrangements are part of a large volume comprising also, the stairs and the kitchen towards the back of the residence. In fact, the stairs act as a cut through this volume all the way to the roof. A large skylight, same width as the stairwell allows light to flood the center of the house. Two large cubes dictate the configuration of the space. True to their philosophy,


MU Architecture wanted to design an architecture that confronts, destabilizes and fascinates. The wooden steps, inserted between the two parallel walls without silt, seem to levitate. The shadow line formed by light above accentuates this effect. A large window closes the large opening to the kitchen, allowing it to also benefit from the presence of skylights. This same transparent wall creates a surprising illusion that the landing of the staircase is the extension of the kitchen counter. In the living room, the monumental fireplace covered with raw steel panels divides the space into two areas. Large sliding windows fill the back wall with an opening to the terrace in the courtyard. All the rooms on the ground floor are generously filled with unobtrusive natural light that accentuates the theatrical effect of the place.


The upper floor is divided in order to accommodate three bedrooms. Two of them located above the entrance, to the street side, and another, intended for masters, located at the back overlooking the terrace. A full bathroom also benefits from light provided by another skylight. The laundry room is also found on the floor next to the rooms. There is enough space on the landing to consider installing an office and or a library. The basement houses the mechanical equipment and the seasonal storage but also a large games room hidden at the end in the newly excavated part of the residence.


The Waverly residence is consistent in its realization with the requirements of a family living in urban areas. The characteristics of its facades show the architectural characteristics of its half residential, half industrial location. The Marquise consists of a single steel panel folded upward to cover the main entry steps below. The black steel frames of the windows of the facade accentuate the cuts openings. The rigorous alignments of the black steel frames around the windows reveal the rigorous design of the facade. Even if the volumes are clearly defined, the surfaces are elegantly positioned without being chaotic. The brick chosen for the facades, inspired by those that have been traditionally used for industrial buildings sector shows subtle brightness variations that animate the surfaces that would otherwise be too uniform and blend. The use of gray painted steel panels softens and balances the aggressiveness of the voluntarily contrasting black and pink bricks.


This residence foreshadows future achievements envisaged in this area, in connection with the impending developments of the former train yard and new construction in progress on Jean-Talon Street.


Featured Projects
Latest Products
News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More